ehemaliges Herder-Verlagsgebäude

  • Date
  • 2011
  • Location
  • Germany, Freiburg
  • Size
  • 670 m²
  • Sector
  • Education
  • Structure
  • Steel
  • Application
  • Roofs
  • Architect
  • Böwer, Eith, Murken Generalplaner GmbH
    www.boewereithmurken.de

Description

The refurbishment of the listed Herder Verlag building shows the University of Freiburg’s commitment to sustainable design. The design team incorporated a translucent Texlon® ETFE atrium supported by four tree like steel columns that support and transfer the loads. This courtyard has been transformed into a foyer and vibrant social space that can be used all year round.

 

The Texlon® ETFE atrium allows natural light into the interior and this natural lighting is supported by environmentally friendly lighting. Opting for a Texlon® ETFE roof brings massive savings in terms of lighting costs over the entire lifecycle of this structure. Opening vents in the façade and in the Texlon® ETFE cladding system act as ventilation and smoke extraction. The excellent thermal insulation properties of the Texlon® ETFE cladding contributes significant energy savings in winter and in summer, the roof can be opened at night to maximize cooling of the space. The building strikes a perfect balance between being aesthetically beautiful and environmentally friendly.

 

Notes

Main Image: © Roland Halbe