L’ilo Centre Commercial Auchan

  • Date
  • 2013
  • Location
  • France, Epinay sur Seine
  • Size
  • 1,692 m²
  • Sector
  • Retail
  • Structure
  • Steel
  • Application
  • Roofs
  • Architect
  • Valode & Pistre Architects
    www.valode-et-pistre.com

Description

The recent refurbishment of the L’ilo Centre Commercial Auchan shopping centre has transformed the town centre of Epinay-sur-Seine. The dramatic architecture of the building designed by Valode & Pistre Architects helped secure a large number of new shops. The great central location served by a tram line, parking facilities and new retail units mean that L’ilo Centre Commercial Auchan can expect to attract customers from surrounding towns.

 

The shopping centre has three clearly defined blocks that creates two “open” streets that meet in a central square. The streets are covered by a Texlon® ETFE cladding system that was printed with white and silver inks to provide solar shading while simultaneously allowing sufficient light to flood the space. The natural light creates a bright and open atmosphere in the retail space.

 

Another benefit of the lightweight Texlon® ETFE cladding system is that the “tree-like” supporting steelwork structure could be reduced significantly. Sustainable design was central to this project and the embedded carbon footprint of the building was minimised compared with an equivalent new build construction. The printed Texlon® ETFE cladding with its high insulation properties covering the atrium made a positive contribution to the carbon footprint of the building.

 

The architecture of the building was a truly deserving winner of the Grand Prix 2013 du Cadre de Vie.

 

Notes

Main Image: © Grégoire Auger